پیام موسس
بنام خالق هستی
لیس الانسان الی ما سعی
خداوند با خلقت انسان ، تلاش و کوشش را نیز در نهاد و وجود انسان قرار داده است . تلاشی بدون وقفه تا روزی که در حیات است . و با قراردادن این خصلت در نهاد انسان توسط خداوند مسئولیت های اجتمائی نیز بر وی مترتب است .هر فردی به فرا خور توان ، اعتبار اجتماعی و قدرتی که خداوند در سرشت او نهاده است ،در مقابل اطرافیان خود مسئول است . ما در مقابل جوامع پیرامون خود مسئولیت داریم. ایجاد فرصت های فرهنگی ،اجتماعی و اقتصادی در جامعه ، هدایت و راهنمائی و کمک به انسانهای پیرامون خود، مسئولیت داریم. هر فردی به فراخور توانائی های خود باید مسئولیت پذیر باشد .
جامعه ایرانی با وجود تاریخ دیرین و سراسر افتخار ، هرچند که با فراز و فرود هایی همراه بوده است ،امروزه در شرایط بسیار خطیری قرارگرفته است ، با همه فراز و فرود ها و سختی ها و شدائد در حال گذار از جامعه سنتی به سوی جامعه مدرن است . رشد و نمو علوم در جامعه فرهنگی و تفوق فرهنگی با انتشار علوم نظری و فنی ، تکنولوژیک و اقتصادی موید این باور است . آنچه ما را در این عرصه ، پر شتاب تر خواهد کرد ، ایجاد تشکل های اقتصادی و توسعه گراست .به هر میزان این تشکل ها اقتصادی و بنگاه های چند پازلی زنجیره وار تر ، حرفه ای تر و تخصصی تر باشد . همچون شتاب دهنده ها ، ما را سریع تر به سر منزل مقصود خواهد رساند .
برخی از نظریه پردازان علم اقتصاد مانند سریگانت کازابالی معتقدند که اقتصاد جهانی دارد روند شرقی سازی را طی میکند و نه جهانی سازی را ، پس جامه ایران نیز بر این اساس باید در جهت میل به اهداف جامعه ملی خود بصورت شتاب آلود در این مسیر گام بردارد .
بر اساس این نظریه ، تداوم غلبه غرب بر اقتصاد جهانی امکان پذیر نیست ، عوامل مختلفی در این راستا نقش ایفا میکنند. پارامتر های آسیايی در شاخص های جهانی در حال حاضر در حوزه تولید ناخالص داخلی ،بخش خدمات ، در آمد سرانه ، اقتصاد غیر تورمی – خاکستری – تجارت بینا منطقه ای ، سرمایه گذاری های زیر ساختی ، گسترش شهر سازی و ساخت و سازه های هوشمند ، تولید و مصرف غذا و انرژی و افزایش کارائی حکومتی در حال افزایش هستند . خلاصه اینکه سیستم آسیایی نه تنها در حال اوج گیری است بلکه دارد تجارت منطقه ای و جهانی را برای سالها و دهه های آینده شکل میدهد. نکته دیگری که روی آینده آسیا تاثیر گذار است آینده غرب است . از یک سو کشورهای غربی با مسائل مختلفی مثل بحران بدهی ها ی دو قطبی شده سیاسی جامعه مواجه اند و از سوی دیگر فشاری که این کشور ها برای تامین منابع خود روی جامعه بین الملل می آورند همچنان بالاست . در چنین شرایطی مشخص نیست که آسیا چطور میتواند از بحران های غرب به سود خویش استفاده کند .
با رویکردی که امروزه در جهان شاهد هستیم ، جوامع کشور های منطقه ای بسوی منطقه گرائی سوق پیدا میکنند . آثار این منطقه گرائی در ایجاد ساختار هایی مانند آ سه آن . کشو ر های عضو شانگهای ، کشو ر های مستقل همسود کشورهای حوزه قفقاز و CIS، سازمان همکاری های اقتصادی ، سازمان اکو ، کشور های عضو اورآسیا . ... همه اینها موید جهانی متفاوت از آنچه تا کنون داشته ایم در حال شهود و شکل گیری است .
به گفته ویلی شیبه استاد دانشگاه هاروارد ، پایان این دوره شاهد ایجاد جهانی منطقه محور هستیم که تجارت در آن از مسائل مختلف سیاسی و منطقه ای تاثیر میپذیرد . شرکت ها در تداوم زنجیره تامین خود باید سیاست بین المللی را بیشتر از پیش در نظر بگیرند این در حالی بود که در دهه های اخیر به نظر می آمد تجارت فقط عواملی مثل هزینه ، فرصت و کارائی تولید تاثیر میگیرند .امروزه مسائل زیادی در آن نقش دارند . زنجیره تامین چاره ای ندارد که تنوع را سرلوحه کار خود قراردهد. اصولا تولید کنند گان به دنبال این هستند که در درجه اول نیروی کار ارزان پیدا کنند . و بعد از نیروی کار ارزان، فضای سیاسی نسبتا" با ثبات و سوم وجود زیر ساختهای لازم برای تولید و توزیع . از عوامل اصلی و دغدغه اصلی تولید کنندگان است .
ما نیازمند اصلاح ساختارهای اقتصادی و تعامل فعالیت های گروهی و چند جانبه و منطقه ای هستیم . اصلاحاتی که بتواند رشد اقتصادی را افزایش دهد. اگر موفق به اصلاح ساختار تعامل فعالیت های گروهی و چند جانبه نشویم در آینده هیچ سهمی از بازار های منطقه ای و فرا منطقه ای نخواهیم داشت . آنچه کشور چین را به عنوان اقتصاد دوم جهان رساند ، تعامل اقتصاد گروهی و چند وجهی یا چند پازلی بود . آنچه اقتصاد های نوظهور دیگر را در منطقه آسیا مانند هند و ترکیه در مسیر پیشرفت و توسعه اقتصادی قرارداد ه است . نگاه هوشمندانه به بازار های هدف . تعامل و گروهی کردن اقتصاد و توسعه گرائی اقتصادی و صادراتی کردن فرایند های سیاست گذاری در اقتصاد، تولید ،توزیع ، ترانسپورت کالا و خدمات پس از فروش است .
توسعه زنجیره تامین و تنوع بخشی به کالا ها و خدمات ضرورت اصلی حضور در بازار های اقتصادی منطقه است .برخی از برند های مشهور و شناخته شده ای که امروزه میشناسیم از شراکت دو یا تعداد بیشتری از افراد به وجود آمده است که با وجود شخصیت های بسیار متفاوتی که دارند توانستند هارمونی بهترین توانمندی هایشان را در کنار هم خلق کنند و به یک رویای مشترک شکل واقعیت بدهند. رویایی که با شکل امپراطوری های بزرگ کسب و کار واقعی شدند .
اینک که در این برهه ایران در حال پیوستن دائم به پیمانهای منطقه ای شانگهای و اوراسیاست ، برای کسب سهم خود در این بازار های نوظهور و اقتصاد منطقه ای باید بتوانیم با ایجاد تشکل ها و گروه های اقتصادی چند وجهی و چند پازلی بر رویا های خود غلبه کنیم.
ما با رویکرد اینکه :
""خیلی اوقات فکر میکنیم که کسی که بیشترین سر و صدا را ایجاد میکند همانی است که برنده مسابقه است .اما در واقع اینگونه نیست "". بصورت آهسته و پیوسته با غلبه بر هیجان های زود گذر به خواسته هایمان جامه عمل میپوشاینم .
علیرضا حجی آبادی